

![]()
Икономика
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан БалтаджиевЗа да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев.Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.
Стела Филипова
| 29 Септември 2025, 17:59 ч.
За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев. Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите. По данни на избата реколтата тази година е по-слаба заради неблагоприятни климатични условия – застудяване през април и суша, особено в Северна България. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на работна ръка. Търсени са служители, които да работят както в лозята, така и във винарната, но такива кадри трудно се намират, отбелязва производителят. И допълни, че вече е практика колегите му да изчакват българи, които отиват да прибират гроздето във Франция, да се приберат у дома, за да работят и в техните масиви. Климатичните промени също влияят върху работата. В масивите на "Присое" се отглеждат сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон и Врачански мискет. Според Балтаджиев за справяне с предизвикателствата е нужен цялостен подход – промени в лозарството, адаптация на технологиите и частична подмяна на сортовете. В тази връзка от полза е европейската програма за преструктуриране и конверсия на лозята, посочи Балтаджиев и уточни, че обмисля и той да кандидатства. Младият винар акцентира върху нуждата от обединяване на бранша. У нас всеки се спасява сам, намерил е някакъв вариант и работи, докато на Запад хората са го измислили – обединяват се в кооперативи, помагат си и така решават много от проблемите си, посочи Балтаджиев. В "Присое" виненият туризъм е водеща част от дейността. Избата посреща гости от различни държави, като повечето посетители са любители на виното, а не професионалисти. Дегустациите се провеждат на английски и френски език, а за рускоговорящи туристи се включва и майката на собственика. Гостите от традиционни винопроизводителни страни като Франция, Италия и Испания остават приятно изненадани от качеството на българските вина, особено на червените. Повечето от гостите са млади хора, допълни Балтаджиев и уточни, че едва около 5 на сто от хората, които посещават "Присое", са врели и кипели в дегустациите. Според него, за да се повиши броя на гостите в избите, лозаро-винарският бранш трябва да си партнира по-активно с туристическия сектор. С ресторантьорите, хотелиерите, туроператорите трябва да мислим в една посока, изтъкна Балтаджиев. Друг проблем, свързан със сектора, е недостигът на млади технолози. Причините са трудните условия на работа, голямата отговорност и отдалечеността на избите от големите населени места. Според Балтаджиев е необходимо повече инвестиции в обучението на ново поколение винари. За себе си отчита, че има късмет, защото баща му дълги години е бил технолог в избата в Евксиноград и му е помогнал да научи тънкостите на занаята. Проблемът е, че вече се къса връзката между поколенията, а винарството се учи, посочи Балтаджиев. Според него бизнесът трябва да мисли и да инвестира и в това отношение – за обучението на млади хора. При това те да учат не просто за винари, а от А до Я – от това как се гледа грозде, до как се прави качествено вино. Допълва, че той самият например ползва само български бъчви – стари, дъбови. Те също са инструмент за постигане на качество, каза Балтаджиев и уточни, че е пробвал и с чуждестранни бъчви, но се е върнал към нашенските. ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
![]() |

Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
|
![]() |
Областният управител на Добрич препоръча наблюдение на критична инфраструктура предвид прогнозата за валежи и силен вятър
|
![]() |
Над 200 заявления на ден постъпват по проект „Избирам България“
|
![]() |
Илхан Мустафов е новият директор на Общинското предприятие „Паркстрой“ в Разград
|
![]() |
В Елхово откриха новопостроена сграда на Дома за стари хора
|
![]() |

Време за четене - месец Октомври
Препоръчани заглавия |

Вицепремиерът Атанас Зафиров ще участва в 18-ата среща на Европейската платформа за ромското включване в Брюксел
|
![]() |
Община Перник ще бъде домакин на второто издание на „Панорама на спорта“
|
![]() |
В девет квартала на Сливен на 2 октомври няма да има вода заради ремонт на водопровод
|
![]() |
Военно окръжие – Добрич отбеляза 85 години от своето създаване
|
![]() |
Окръжна прокуратура е внеса обвинителен акт срещу бившия кмет на Кърджали Хасан Азис и още трима общински служители
|
![]() |