Начало Местен фокус За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
6191
Икономика

За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев.Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

| 29 Септември 2025, 17:59 ч.
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
Снимка © БТА

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев. 

Заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев каза в Русе, че о

На учредителното събрание на политическата партия „Алианс за права и св

Задържат се нивата на заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и

Българската делегация на климатичната конференция COP30 в Бразилия ще проведе

Амбицията на "Албена" АД е до няколко години да произвежда изцяло нужната ене

Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

По данни на избата реколтата тази година е по-слаба заради неблагоприятни климатични условия – застудяване през април и суша, особено в Северна България. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на работна ръка. Търсени са служители, които да работят както в лозята, така и във винарната, но такива кадри трудно се намират, отбелязва производителят. И допълни, че вече е практика колегите му да изчакват българи, които отиват да прибират гроздето във Франция, да се приберат у дома, за да работят и в техните масиви.

Климатичните промени също влияят върху работата. В масивите на "Присое" се отглеждат сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон и Врачански мискет. Според Балтаджиев за справяне с предизвикателствата е нужен цялостен подход – промени в лозарството, адаптация на технологиите и частична подмяна на сортовете. В тази връзка от полза е европейската програма за преструктуриране и конверсия на лозята, посочи Балтаджиев и уточни, че обмисля и той да кандидатства.

Младият винар акцентира върху нуждата от обединяване на бранша. У нас всеки се спасява сам, намерил е някакъв вариант и работи, докато на Запад хората са го измислили – обединяват се в кооперативи, помагат си и така решават много от проблемите си, посочи Балтаджиев.

В "Присое" виненият туризъм е водеща част от дейността. Избата посреща гости от различни държави, като повечето посетители са любители на виното, а не професионалисти. Дегустациите се провеждат на английски и френски език, а за рускоговорящи туристи се включва и майката на собственика. Гостите от традиционни винопроизводителни страни като Франция, Италия и Испания остават приятно изненадани от качеството на българските вина, особено на червените.  Повечето от гостите са млади хора, допълни Балтаджиев и уточни, че едва около 5 на сто от хората, които посещават "Присое", са врели и кипели в дегустациите.

Надявам се, че бюджетът ще бъде приет по възможно най-бърз начин, заяви пред

Жена на 77 години загина на място при тежка катастрофа край Ямбол. Други двам

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението&ldqu

Според него, за да се повиши броя на гостите в избите, лозаро-винарският бранш трябва да си партнира по-активно с туристическия сектор. С ресторантьорите, хотелиерите, туроператорите трябва да мислим в една посока, изтъкна Балтаджиев.

Друг проблем, свързан със сектора, е недостигът на млади технолози. Причините са трудните условия на работа, голямата отговорност и отдалечеността на избите от големите населени места. Според Балтаджиев е необходимо повече инвестиции в обучението на ново поколение винари.

За себе си отчита, че има късмет, защото баща му дълги години е бил технолог в избата в Евксиноград и му е помогнал да научи тънкостите на занаята. Проблемът е, че вече се къса връзката между поколенията, а винарството се учи, посочи Балтаджиев. Според него бизнесът трябва да мисли и да инвестира и в това отношение – за обучението на млади хора. При това те да учат не просто за винари, а от А до Я – от това как се гледа грозде, до как се прави качествено вино. Допълва, че той самият например ползва само български бъчви – стари, дъбови. Те също са инструмент за постигане на качество, каза Балтаджиев и уточни, че е пробвал и с чуждестранни бъчви, но се е върнал към нашенските.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор, каза пред журналисти Кирил Петков в Съдебната палата. Днес той се яви в Софийския град ...
Интензивен е трафикът на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" за товарни автомобили на изход
Трафикът на границата с Турция е интензивен на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) "Капитан Андреево" и "Лесово" на изход за товарни автомобили. Това съобщиха на сай ...
Задържани са пет служители от надзорно-охранителния състав на ареста в гр. Варна, съобщиха от Министерството на правосъдието
Задържани са пет служители от надзорно-охранителния състав на арест - гр. Варна, съобщиха от Министерството на правосъдието. Оттам уточниха, че днес съгласно заповед на министъра н ...
Сухопътните войски ще отбележат 147 г. от създаването си
Сухопътните войски честват днес своя боен празник и ще отбележат 147 г. от създаването си, както и 140 години от победата на славната българска пехота в Сръбско-българската война, ...
Важно е да има трайно решение за коледните и великденски добавки
Важно е да има трайно, отговорно и смислено решение за коледните и великденските добавки. Това каза Деница Сачева, председател на парламентарната социална комисия и зам.-председате ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Време е да не се разделяме на българи в чужбина и българи в България
Време е да не се разделяме на българи в чужбина и българи в България, каза Десислава Станкова - преподавател по музика във Второ Средно училище (СУ) „Проф. Никола Маринов&rd ...
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор, каза пред журналисти Кирил Петков в Съдебната палата. Днес той се яви в Софийския град ...
Община Кубрат ще осигури безплатно на домакинствата компостери за зелени и други биоотпадъци
Община Кубрат ще осигури безплатно на домакинствата компостери за зелени и други биоотпадъци. Те ще бъдат доставени по проект, с който общината кандидатства пред Предприятието за у ...
Министерският съвет прие Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие
Министерският съвет прие Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие, съобщи виципремиерът Атанас Зафиров след днешното заседание на правителствот ...
ВиК – Ямбол започва информационна кампания за отговорно потребление на водните ресурси
Днес „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) Ямбол дава начало на информационна кампания под надслов „Помисли, преди да пуснеш водата!“, съобщиха от дружествот ...
Тикер в 11:58 ч.
Време е да не се разделяме на българи в чужбина и българи в България, каза Деси ...
Начало Местен фокус
6191
Икономика

За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев.Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

| 29 Септември 2025, 17:59 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба
За да се развива винен туризъм, браншовете трябва да работят заедно, смята собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев
Снимка © БТА

За да има силен винен туризъм, различните сектори – лозари, винари, хотелиери, туроператори, ресторантьори, трябва да гледат в една посока и да работят заедно, каза собственикът на винарска изба "Присое" Стефан Балтаджиев. 

Семейната винарна се намира близо до Варна и се стопанисва от Балтаджиев с помощта на майка му. Той е ангажиран с отглеждането на лозята, технологичните процеси, посрещането на гости и продажбите.

По данни на избата реколтата тази година е по-слаба заради неблагоприятни климатични условия – застудяване през април и суша, особено в Северна България. Като друг сериозен проблем се очертава липсата на работна ръка. Търсени са служители, които да работят както в лозята, така и във винарната, но такива кадри трудно се намират, отбелязва производителят. И допълни, че вече е практика колегите му да изчакват българи, които отиват да прибират гроздето във Франция, да се приберат у дома, за да работят и в техните масиви.

Климатичните промени също влияят върху работата. В масивите на "Присое" се отглеждат сортове Мерло, Шардоне, Каберне совиньон и Врачански мискет. Според Балтаджиев за справяне с предизвикателствата е нужен цялостен подход – промени в лозарството, адаптация на технологиите и частична подмяна на сортовете. В тази връзка от полза е европейската програма за преструктуриране и конверсия на лозята, посочи Балтаджиев и уточни, че обмисля и той да кандидатства.

Младият винар акцентира върху нуждата от обединяване на бранша. У нас всеки се спасява сам, намерил е някакъв вариант и работи, докато на Запад хората са го измислили – обединяват се в кооперативи, помагат си и така решават много от проблемите си, посочи Балтаджиев.

В "Присое" виненият туризъм е водеща част от дейността. Избата посреща гости от различни държави, като повечето посетители са любители на виното, а не професионалисти. Дегустациите се провеждат на английски и френски език, а за рускоговорящи туристи се включва и майката на собственика. Гостите от традиционни винопроизводителни страни като Франция, Италия и Испания остават приятно изненадани от качеството на българските вина, особено на червените.  Повечето от гостите са млади хора, допълни Балтаджиев и уточни, че едва около 5 на сто от хората, които посещават "Присое", са врели и кипели в дегустациите.

Според него, за да се повиши броя на гостите в избите, лозаро-винарският бранш трябва да си партнира по-активно с туристическия сектор. С ресторантьорите, хотелиерите, туроператорите трябва да мислим в една посока, изтъкна Балтаджиев.

Друг проблем, свързан със сектора, е недостигът на млади технолози. Причините са трудните условия на работа, голямата отговорност и отдалечеността на избите от големите населени места. Според Балтаджиев е необходимо повече инвестиции в обучението на ново поколение винари.

За себе си отчита, че има късмет, защото баща му дълги години е бил технолог в избата в Евксиноград и му е помогнал да научи тънкостите на занаята. Проблемът е, че вече се къса връзката между поколенията, а винарството се учи, посочи Балтаджиев. Според него бизнесът трябва да мисли и да инвестира и в това отношение – за обучението на млади хора. При това те да учат не просто за винари, а от А до Я – от това как се гледа грозде, до как се прави качествено вино. Допълва, че той самият например ползва само български бъчви – стари, дъбови. Те също са инструмент за постигане на качество, каза Балтаджиев и уточни, че е пробвал и с чуждестранни бъчви, но се е върнал към нашенските.

ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор
Интензивен е трафикът на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" за товарни автомобили на изход
Задържани са пет служители от надзорно-охранителния състав на ареста в гр. Варна, съобщиха от Министерството на правосъдието
Сухопътните войски ще отбележат 147 г. от създаването си
Важно е да има трайно решение за коледните и великденски добавки
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Ноември
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Време е да не се разделяме на българи в чужбина и българи в България
Контекст
Абсурдно е Никола Барбутов и Благомир Коцев да бъдат затворени в карцера на Софийския затвор
Местен фокус
Община Кубрат ще осигури безплатно на домакинствата компостери за зелени и други биоотпадъци
На преден план
Министерският съвет прие Координационен механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие
Сфера
ВиК – Ямбол започва информационна кампания за отговорно потребление на водните ресурси
Местен фокус
Път между две села в Русенско е отворен за движение след ремонт на опасен мост
Сфера
Община Сатовча се сдоби с нова линейка
Сфера
Община Търговище залага близо осем милиона лева в план-сметката за чистотата през 2026 година
На преден план
Работещите в сферата на културата, спорта и развлеченията са сред най-високоплатените в област Разград, показват статистически данни
Местен фокус
Парламентът ратифицира споразумение с ЕБВР, което ще позволи откриването на технологичен център на Банката у нас
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.